středa 20. července 2016

Po stopách Václava Fialy - připravujeme exkurzi na Novostrašecko a filmový dokument


Výstavu ve Vlastivědném muzeu ve Slaném Umělci slánské Trhliny (I) doplní expozice na chodbě Knihovny Václava Štecha Novostrašecko v díle Václava Fialy. Tato přehlídka bude mapovat Fialovy přípravy na malbu dvou panelů „Polní práce a život v přírodě“ a „Průmysl a město“ pro filiálku slánské spořitelny v Novém Strašecí. O malířově svědomitosti svědčí, že v létě roku 1941 vyjel do terénu, aby pořídil skici Novostrašecka pro návrhy panelů. Protože přímo v Novém Strašecí nebyly volné pokoje, našel malíř letní byt v Řevničově v domě č.p. 264 u karlovarské silnice. Odtud vyrážel se skicákem převážně pěšky do okolí a psal přátelům krásně ilustrované dopisy. Na skicách, které jsou od roku 1945 v majetku Vlastivědného muzea ve Slaném, se Fialovi podařilo zachytit krásu kraje - přírodu, lidové stavby, řemesla a průmysl. Mnohé objekty dnes již neexistují, řemesla i průmysl zanikly.


Po stopách Fialových kreseb se jako první po 53 letech vydal v srpnu a září roku 1994 kolektiv autorů původní výstavy Novostrašecko na kresbách Václava Fialy zastoupený Zdeňkem Kuchyňkou, Vladimírem Přibylem a Evou Volfovou. Prostřednictvím skic a s pomocí místních pamětníků pátrali po tom, co zůstalo zachováno. K výstavě byl vydán podrobný katalog s úvodním slovem syna malíře Vladimírem Fialou, k prolistování zde.

Po 22 letech jsme navázali na minulou přehlídku, vzali opět do rukou Fialovy skici, s Pavlem Vychodilem nafotili aktuální stav některých památek pro novou výstavu a s Jiřím Husníkem vytvořili krátký film. Během putování po krásném kraji jsme se spolu s Infocentrem Pod Velvarskou branou rozhodli jako doplněk k výstavě uspořádat v sobotu 17. 9. 2016 exkurzi Po stopách Václava Fialy s odborným výkladem Evy Volfové. Budete tak mít možnost vidět originály Fialových panelů v budově MěÚ v Novém Strašecí, navštívit Řevničov, Kalivody a Přerubenice s výkladem k lidové architektuře a cestou přes Mšec a Třtice obdivovat pohledy do kraje. Poslední zastávkou bude zasloužený oběd v Novém Strašecí a návštěva tamního muzea. 

K exkurzi je možné se registrovat od 1.8. v Infocentru ve Slaném, kde bude k dispozici přihláška s podrobným itinerářem. 



Žádné komentáře:

Okomentovat