středa 27. července 2016

Největší veduta Slaného od Karla Vika bude k vidění na výstavě Umělci slánské Trhliny (I.)
















Jedním z nejzajímavějších obrazů, který uvidíte na připravované výstavě Umělci slánské Trhliny (I.), je největší veduta města Slaného od Karla Vika z roku 1939. Z nelehké doby vzniku díla se nám dochovaly záznamy umělce a jeho dopisy z Turnova přátelům, tyto listy mapují tehdejší složitou situaci. 
V květnu 1939 píše Vik do Slaného, že jakmile povyroste na polích trochu obilí a pokvetou meze, přijede sem opět, aby namaloval rozměrný pohled na město od Ovčár. Obraz byl určen pro zasedací síň městské spořitelny. Jeho dokončení však poznamenalo napětí v Turnově způsobené nacistickými represemi... Malíř napsal:
obraz mohl jsem již tento týden dokončit, ale ono se zatraceně špatně pracuje v těchto vážných dobách. Bylo tu veliké zatýkání, a tak jsme byli několik dnů velice vzrušeni. Na mou duši, že ten obraz je pro mne jediným světlým bodem, a věřím, že to slunce nad tím Slaným bude stejně stále pěkně svítit a hřát. Pracuji na něm s velkou chutí a byly dny, kdy jsem při tom na všechno zapomněl a těšil se jen z té práce, a doufám, že i teď ke konci najdu v něm šťastné chvíle…"
Převoz plátna do Slaného komplikovaly jeho rozměry (170 x 300 cm). Nakonec se všechny obtíže podařilo překonat a dílo vévodilo památné Vikově výstavě v sokolovně (24. září – 1. října 1939).
Pro účely letošní výstavy bude tento obraz, který má město dlouhodobě zapůjčeno od České spořitelny, přestěhován ze zasedací místnosti v 1. patře budovy Městského úřadu Slaný ve Velvarské ulici do výstavní síně Vlastivědného muzea ve Slaném. Pevně věříme, že při zdánlivě krátkém přesunu díla z jednoho konce náměstí na druhé žádné komplikace, jaké pořadatele trápily v roce 1939, nenastanou…

Žádné komentáře:

Okomentovat